Cryptocurrency wallet 2018-03-20T17:08:36+00:00

Wat is een cryptocurrencywallet?

Een cryptocurrencywallet (portemonnee) is een softwareprogramma dat privé- en openbare sleutels opslaat en interageert met verschillende blockchains, zodat gebruikers digitale valuta kunnen verzenden en ontvangen en hun saldo kunnen controleren. Als u Bitcoin of een andere cryptocurrency wilt gebruiken, moet u een digitale wallet hebben.

Hoe werken ze?

Miljoenen mensen gebruiken wallets met cryptocurrency, maar er is veel misverstand over hoe ze werken. In tegenstelling tot traditionele ‘zak’-wallets slaan digitale wallets geen valuta op. Munteenheden worden in feite nergens opgeslagen of bestaan ook niet in een fysieke vorm. Het enige dat bestaat zijn registraties van transacties die zijn opgeslagen op de blockchain.

Wallets met cryptocurrency zijn softwareprogramma’s die uw openbare en privésleutels opslaan en die met verschillende blockchain’s verbinden, zodat gebruikers hun saldo kunnen controleren, geld kunnen verzenden en andere bewerkingen kunnen uitvoeren. Wanneer een persoon u bitcoins of een ander type digitale valuta stuurt, kennen ze in feite de eigendom van de munten toe op het adres van uw wallet. Om die munten te kunnen uitgeven en het geld te ontgrendelen, moet de privésleutel die in uw wallet is opgeslagen, overeenkomen met het openbare adres waaraan de valuta is toegewezen. Als openbare en privésleutels overeenkomen, neemt het saldo in uw digitale wallet toe en dat van de afzender neemt in dezelfde hoeveelheid af. Er is geen echte uitwisseling van reële munten. De transactie wordt alleen aangegeven door een transactieregistratie op de blockchain en een verandering in het saldo in uw cryptocurrencywallet.

Welke soorten cryptocurrencywallets zijn er?

Er zijn verschillende soorten wallets die verschillende manieren bieden om uw digitale valuta op te slaan en te openen. Wallets kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: software, hardware en paper. Softwarewallets kunnen desktop, mobiel of online zijn.

De meest voorkomende soorten wallets, desktopwallets, worden gedownload en geïnstalleerd op uw computer. Ze zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. De meeste zijn beschikbaar voor Windows, Linux en Mac, hoewel sommige beperkt zijn tot een bepaald besturingssysteem. De meeste, zo niet alle cryptocurrencies bieden een desktopwallet die specifiek is ontworpen voor hun munt.

Desktopwallets bieden een zeer hoog beveiligingsniveau, omdat ze alleen toegankelijk zijn vanaf het apparaat waarop ze zijn geïnstalleerd. Het grootste nadeel is dat ze van u afhankelijk zijn om uw computer veilig en vrij van malware te houden. Dus antivirus- en antimalwaresoftware, een sterke firewall zijn vereist om uw munten veilig en wel te houden.

De meeste wallets voor desktops bieden tijdens de installatie een lange reeks woorden. Deze woorden worden met uw privésleutel in kaart gebracht, dus het is belangrijk om ze ergens veilig op te slaan voor het geval dat uw computer het begeeft of u het besturingssysteem moet formatteren en uw desktopwallet opnieuw moet installeren.

Online wallets (meestal eigendom van beurzen maar soms eigendom van externe organisaties) draaien op de cloud en zijn het gemakkelijkst in te stellen en te gebruiken. Sommige vereisen alleen een e-mailadres en een wachtwoord, hoewel de veiligere andere verificatie vereisen, zoals scans van uw paspoort of ID.

De grootste voordelen van online wallets zijn dat ze niet verloren kunnen gaan en dat ze toegankelijk zijn vanaf elke computer met een internetverbinding. Bedrijven die online wallets verschaffen aan gebruikers, hebben vaak ook servers die veel veiliger zijn dan de computer van de gemiddelde gebruiker.

Echter, het online zijn is helaas ook hun grootste nadeel. Omdat sommige bedrijven de wallets van duizenden gebruikers beheren, zijn zij het grootste doelwit voor hackers. Immers, waarom zou een hacker de wallet van een individu aanvallen als hij er duizenden tegelijk kan aanvallen?

Bovendien nemen sommige online wallets een percentage (of vaste) vergoeding voor elke transactie die u uitvoert, waardoor uw saldo (of winst, als u een investeerder bent) sneller wordt opgebruikt, tenzij u voorzichtig bent.

Smartphonewallets zijn vergelijkbaar met desktopwallets, maar werken via een app op uw smartphone. Deze wallets hebben ongeveer dezelfde voor- en nadelen als de gewone desktopwallets.

Ze zijn vaak eenvoudiger en gemakkelijker te gebruiken in vergelijking met hun desktop-tegenhangers en bevatten de mogelijkheid om andere walletadressen te scannen voor snellere transacties.

U moet echter extra voorzichtig zijn met het kwijtraken van uw smartphone, want iedereen die toegang heeft tot uw apparaat heeft mogelijk ook toegang tot uw geld.

Deze zijn ook erg vergelijkbaar met desktopwallets en voegen een extra beveiligingslaag toe door de privésleutel op een USB-stick te bewaren. Afgezien van extra beveiliging kunnen hardwarewallets de gebruiker toestaan om de USB-stick op elke computer aan te sluiten, aan te melden, transacties uit te voeren en de stick terug los te koppelen.

We nemen de Ledger Nano-wallet als bijvoorbeeld, het is een nieuwe hiërarchische, deterministische hardwarewallet die werkt met meerdere handtekeningen, voor bitcoingebruikers die een aantal aanvalsvectoren willen elimineren door middel van een tweede beveiligingslaag. Deze technisch zware beschrijving betekent echter niet zoveel voor de gemiddelde consument. Daarom zal ik verduidelijken hoe de Ledger Nano-wallet werkt. Qua hardware is de Ledger Nano een compact USB-apparaat met smartcard.

Voordelen:

 • Scherm/ apparaat beschermd door metalen draaibare kap
 • Ondersteuning voor meerdere valuta’s
 • Apps van derden kunnen op het apparaat worden uitgevoerd
 • U2F-ondersteuning

Papieren wallets nemen het concept van volledig offline sleutels die gebruikt worden voor hardwarewallets over en zetten de volgende logische stap: druk gewoon uw publieke en privé-sleutels af en gebruik die prints als uw wallet. Dat we papieren wallets mogen hebben, is een bewijs van de kracht van de blockchain-transactie.

Hoe veilig ze ook zijn, papieren wallets zijn ook de meest complexe wallets om te gebruiken, omdat ze zowel de papieren als een desktop- (of softwarewallets) nodig hebben om te werken en alleen gebruikt moeten worden door de meest gevorderde gebruikers, die een zo hoog mogelijk beveiligingsniveau wensen.

Om geld over te maken naar een papieren wallet, gebruikt u een softwarewallet om geld te verzenden naar de openbare sleutel die op het papier is afgedrukt. Meestal wordt dit afgedrukt als een QR-code om eenvoudig te scannen. Om geld van de papieren wallet naar iemand anders over te maken, moet u eerst geld overboeken naar een softwarewallet (door handmatig de privésleutel in de software in te voeren) en vervolgens geld overmaken van de softwarewallet naar de ontvanger.

Het zenden en ontvangen van munten met uw cryptocurrencywallet

Wallets zijn niet alleen de toegangspoort tot het controleren van uw beschikbare saldo, ze laten u ook toe om cryptocurrency te verzenden en te ontvangen. Wallets verschillen van elkaar in de manier waarop zij omgaan met het verzenden en ontvangen van valuta, maar het algemene proces blijft hetzelfde.

Hoe geld versturen naar anderen?

Ten eerste heeft u een walletadres nodig (de openbare sleutel van de ontvanger). Deze adressen worden op drie manieren weergegeven:

 • Een lange alfanumerieke reeks (cijfers en letters)
 • Een QR-code (voor smartphonewallets)
 • Een URL-achtige weblink (klikbaar, opent uw wallet automatisch)

Nadat het adres in de cryptocurrencywallet is ingevoerd, word u gevraagd een hoeveelheid valuta in te voeren. Nadat u het bedrag heeft ingevoerd, klikt u op de specifieke verzendknop van uw wallet.

De ontvanger wordt onmiddellijk op de hoogte gesteld van de transactie.

Hoe geld ontvangen?

Het ontvangen van munten is eenvoudiger dan ze te verzenden. Wallets verschillen echter sterk in de manier waarop dit wordt gedaan: sommige bieden u een vast openbaar adres, andere geven u een nieuw adres voor elke transactie en de meeste zullen een combinatie van beide bieden.

Welk systeem uw cryptocurrencywallet ook gebruikt, u moet een openbare sleutel opgeven aan de afzender, in één van de formats beschreven in het vorige gedeelte, samen met hoeveel geld u vraagt. Na verzending zou u een melding moeten ontvangen van de transactie.

Afhankelijk van de gebruikte blockchain kan het enige tijd duren voordat de transactie is geverifieerd. Dit kan ergens tussen een paar seconden tot tien minuten (of langer) liggen, afhankelijk van de cryptocurrency die wordt gebruikt.

Uw cryptocurrencywallet veilig houden

Uw cryptocurrencywallet bevat mogelijk niet uw werkelijke munten, maar is de toegangspoort tot die middelen. Munten worden verzonden naar een openbare en privésleutelcombinatie en als die combinatie verloren gaat (door bijvoorbeeld per ongeluk uw desktopwallet te verwijderen), kunt u deze transacties nooit meer koppelen en gaan al uw digitale munten verloren.

Dus hoe zorgt u ervoor dat u uw munten behoudt? Door uw wallet veilig te houden.

Gebruik de best practices van de standaardbeveiliging

Wallets zijn gebouwd om veilig te zijn. Ze zijn bijna volledig onkraakbaar en de zwakste schakel is meestal de gebruiker. Zorg er dus voor dat u de best practices van de standaardbeveiliging volgt bij het gebruik van een computer waarop u een desktopwallet heeft geïnstalleerd of bij het openen van een online of smartphonewallet:

 • Gebruik altijd sterke gebruikersnamen en paswoorden
 • Installeer antivirus- en antimalwaresoftware (zorg dat ze geupdatet zijn)
 • Stel een veilige firewall in
 • Installeer nooit software ontwikkeld door bedrijven die u niet vertrouwt
 • Gebruik alleen geverifieerde en vertrouwde wallets
 • Update uw walletsoftware zo snel mogelijk
 • Controleer nogmaals uw publieke adres wanneer u het geeft aan gebruikers die uw geld zullen sturen
 • Controleer nogmaals het publieke adres van de ontvanger wanneer uw geld stuurt
 • Wanneer u een online wallet opent, moet u ervoor zorgen dat het adres beveiligd is (https://)
 • Open nooit een online wallet via een openbare netwerk
 • Als u een desktop, smartphone of online wallet gebruikt en deze best practices volgt, moeten uw munten veilig blijven.

Maak een back-up

De meeste mensen maken tegenwoordig een back-up van hun vakantiefoto’s, hun teksten, hun documenten, hun spelopslag. Het bijhouden van een back-up van uw cryptocurrencywallet is niet anders. Met de meeste desktopwallets kunt u tijdens de installatie een back-upmap definiëren. Elke keer dat u klaar bent met uw transacties, moet u een kopie van de back-upmap op een USB-stick bewaren voor het geval er iets met uw computer gebeurt.

Hiermee kunt u uw wallet herstellen, aangezien deze uw privésleutel bevat. Back-ups moeten altijd op een offline medium worden bewaard. Het houden van de back-up van uw cryptocurrencywallet op de cloud kan leiden tot een ramp als die back-upserviceprovider wordt gehackt. Als uw wallet u een mnemonisch-sleutel geeft, moet u bovendien een kopie (of twee of drie exemplaren) van die sleutel bewaren voor het geval dat.

Zorg er ten slotte voor dat u een kopie van uw gebruikersnamen en wachtwoorden op een veilige locatie bewaart voor het geval het een tijdje geleden is dat u voor het laatst uw portemonnee hebt geopend (u zou tenslotte een wachtwoord moeten gebruiken dat zo sterk is dat u het nauwelijks kunt onthouden bij normaal gebruik).

Gebruik steeds de beste wallets

Voor sommige wallets heeft u alleen een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om toegang te krijgen. Andere wallets maken gebruik van tweeledige authenticatie of vereisen een pincodegenerator om toegang te verlenen. Hoe meer beveiligingslagen een wallet biedt hoe beter. Het maakt het misschien omslachtig om toegang te krijgen tot uw cryptocurrencywallet en het overmaken van geld, maar zou u niet liever iets meer tijd investeren in het openen van uw wallet dan alles te verliezen omdat u een wallet met zwakke verificatie gebruikt?

Tip: TWEELEDIGE AUTHENTICATIE

Tweeledige authenticatie wordt gebruikt door de meest veilige en betrouwbare wallets. Het vereist een gebruikersnaam en wachtwoord en een bijkomende authenticatiemethode. Dit is vaak een pincode die als sms naar uw smartphone wordt verzonden en elke keer dat u inlogt, anders is. Dit betekent dat een hacker uw gebruikersnaam en wachtwoord moet weten en ook in het bezit van uw telefoon moet zijn.

Sommige wallets vereisen ook het gebruik van een secundaire app die op uw smartphone is geïnstalleerd en die deze pincodes voor u genereert. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe.