Ethereum 2018-03-20T17:27:17+00:00

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerd platform dat slimme contracten uitvoert: applicaties die precies volgens planning werken zonder enige mogelijkheid van downtime, censuur, fraude of inmenging door derden.

Deze apps worden uitgevoerd op een aangepaste blockchain, een enorm krachtige gedeelde wereldwijde infrastructuur die waarde kan verplaatsen en het bezit van eigendommen vertegenwoordigt. Dit stelt ontwikkelaars in staat om markten te creëren, registers van schulden of beloften op te slaan, fondsen te verplaatsen in overeenstemming met instructies die lang in het verleden zijn gegeven (zoals een testament of een futures-contract) en vele andere dingen die nog niet zijn uitgevonden, allemaal zonder een tussenpersoon of tegenpartijrisico.

Het project werd in augustus 2014 gestart door een ether-voorverkoop door fans over de hele wereld. Het is ontwikkeld door de Ethereum Foundation, een Zwitserse non-profitorganisatie, met bijdragen van grote intellectuelen over de hele wereld.

Wie creëerde Ethereum?

In 2008 vond een onbekende ontwikkelaar (of ontwikkelaarsgroep) bitcoin uit als een nieuwe manier om waarde via internet te verzenden. Vier jaar later bedacht een 19-jarige een nieuw platform gebaseerd op deze innovatie in een poging om het internet volledig te transformeren.

Vitalik Buterin, een programmeur uit Toronto, raakte in 2011 voor het eerst geïnteresseerd in bitcoin. Hij was medeoprichter van het online nieuwssite Bitcoin Magazine in hetzelfde jaar en schreef honderden artikels over de cryptocurrencywereld. Hij ging door met het coderen van de privacy-gerichte Dark Wallet en de marktplaats Egora.

In de tussentijd kwam hij met het idee van een platform dat verder ging dan de financiële use cases die door bitcoin waren toegestaan. Hij publiceerde in 2013 een witboek waarin een alternatief platform werd beschreven dat is ontworpen voor elk type gedecentraliseerde applicatie die ontwikkelaars zouden willen bouwen.

Hoe slimme contracten werken

Het is vermeldenswaardig dat bitcoin de eerste was die eenvoudige slimme contracten ondersteunt in die zin dat het netwerk waarde kan overdragen van de ene persoon naar de andere. Het netwerk van knooppunten valideert alleen transacties als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Maar bitcoin is beperkt tot de valuta-use case. Daarentegen vervangt ethereum de meer beperkende taal van bitcoin (een scripttaal van een honderdtal scripts) en vervangt het door een taal waarmee ontwikkelaars hun eigen programma’s kunnen schrijven. Ethereum stelt ontwikkelaars in staat om hun eigen slimme contracten of ‘autonome agents’ te programmeren, zoals het ethereum-witboek ze noemt. De taal is ‘Turing-compleet’, wat betekent dat het een bredere set van rekeninstructies ondersteunt.

Slimme contracten kunnen:

 • Functioneren als accounts met meerdere handtekeningen, zodat middelen alleen worden besteed wanneer een vereist percentage van de mensen het daarmee eens is
 • Overeenkomsten tussen gebruikers beheren, laten we zeggen, als iemand een verzekering koopt van de ander
 • Nuttig zijn voor andere contracten (vergelijkbaar met hoe een softwarebibliotheek werkt)
 • Informatie over een toepassing bewaren, zoals domeinregistratiegegevens of lidmaatschapsrecords.

Sterkte in Cijfers

Extrapolatie van dat laatste punt: slimme contracten hebben hulp nodig van andere slimme contracten. Wanneer iemand een eenvoudige gok op de temperatuur plaatst op een warme zomerdag, kan dit een reeks contracten onder de motorkap veroorzaken. In één contract zouden externe gegevens worden gebruikt om het weer te bepalen, en een ander contract zou de weddenschap kunnen afhandelen op basis van de informatie die het van het eerste contract ontving wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. Voor het uitvoeren van elk contract zijn ethertransactiekosten vereist, die afhankelijk zijn van de benodigde hoeveelheid rekenvermogen.

Wallets

Een wallet (portemonnee) is uw toegangspoort tot de blockchain. Het is een stukje software waarmee u verbinding kunt maken met de blockchain, cryptomunten kunt verzenden en ontvangen en uw saldo kunt bekijken. Er zijn verschillende soorten en het kiezen van de juiste voor uw behoeften, kan door er enkele uit te proberen.

Hieronder vindt u de beste wallets voor Ethereum.

De Ledger Nano-wallet is een nieuwe hiërarchische, deterministische hardwarewallet die werkt met meerdere handtekeningen, voor bitcoingebruikers die een aantal aanvalsvectoren willen elimineren door middel van een tweede beveiligingslaag. Deze technisch zware beschrijving betekent echter niet zoveel voor de gemiddelde consument. Daarom zal ik verduidelijken hoe de Ledger Nano-wallet werkt. Qua hardware is de Ledger Nano een compact USB-apparaat met smartcard.

nano ledger s ethereum

Voordelen:

 • Scherm/ apparaat beschermd door metalen draaibare kap
 • Ondersteuning voor meerdere valuta’s
 • Apps van derden kunnen op het apparaat worden uitgevoerd
 • U2F-ondersteuning

Bij een volledig herstel van de wallet, kan het hele proces vanaf het apparaat worden gedaan zonder het zelfs maar op een computer aan te sluiten!

Koop Nano Ledger S

Trezor is een hardwarewallet die ideaal is voor het opslaan van grote hoeveelheden bitcoins. Trezor kan niet worden geïnfecteerd door malware en kunt uw persoonlijke sleutels ook niet blootleggen, wat het net zo veilig maakt als het houden van traditioneel

trezorpapiergeld. Trezor is open source en transparant, met alle technische beslissingen die profiteren van breder community-overleg.

Het is eenvoudig te gebruiken, heeft een intuïtieve interface en is Windows, OS X en Linux-vriendelijk. Een van de weinige nadelen van de Trezor-wallet is dat hij bij u moet zijn om bitcoins te verzenden. Dit maakt Trezor dus het beste voor inactieve spaarders, investeerders of mensen die grote hoeveelheden Bitcoin zeer veilig willen houden.

Voordelen: Goede beveiliging en privacy, cold storage, eenvoudig te gebruiken webinterface, ingebouwd scherm, open source software, beginnersvriendelijk.

Koop Trezor

Coinbase is een van ’s werelds eerste cryptocurrencybeurzen en walletplatforms waarmee je Bitcoin, Ethereum en Litecoin kunt kopen en opslaan.

Voordelen:

 • 4 miljoen gebruikers
 • Ondersteuning voor meerdere valuta’s zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin.
 • Apps van derden kunnen op het apparaat worden uitgevoerd
 • Tweestapsverificatie en email verificatie

coinbase

Coinbase Wallet

Exodus beweert de allereerste desktopwallet te zijn met ShapeShift ingebouwd in de interface. Met ShapeShift kunnen gebruikers verschillende cryptocurrencies direct uitwisselen, bijvoorbeeld van bitcoin naar litecoin of van ethereum naar dash. Exodus heeft een supereenvoudige gebruikersinterface met alle benodigde functionaliteiten voor de overgrote meerderheid van crypto-handelaars en investeerders.

Met deze multifunctionele wallet hebben gebruikers volledige controle over hun privé-sleutels. Het is esthetisch aantrekkelijk en geeft toegang tot het personaliseren van functies en tot prachtige live portfoliografieken.

exodus

Download Exodus

Ethereum kopen

Ethereum kan worden gekocht op exchanges (beurzen), u kunt op verschillende manieren betalen, van contant geld tot creditcards en betaalkaarten tot bankoverschrijvingen, of zelfs met andere cryptocurrencies.

U kunt hieronder uw voorkeur kiezen of klikken op ”meer informatie” om meer te weten te komen over de verschillen tussen exchanges.