Qtum 2018-03-20T17:33:35+00:00

Wat is Qtum?

QTUM (spreek uit als “kwantum”) is een in Singapore gevestigde blockchain-technologie die de slimme contracten van Ethereum overbrugt bovenop de stabiele blockchain van Bitcoin terwijl het bewijs van inzet (proof-of-stake) voor verificatie gebruikt. QTUM hoopt hiermee het bereik en de interoperabiliteit van slimme contracttoepassingen te vergroten, met name voor zakelijke en institutionele doeleinden. Daarnaast zal QTUM tools, sjablonen en andere plug-en-play slimme contractopties implementeren om het voor bedrijven eenvoudiger te maken om slimme contracten te bouwen en uit te voeren.

Het idee achter de technologie is het eenvoudiger en veiliger maken van slimme contracten en het aanbieden van interoperabiliteit met vooraanstaande cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum. De basis voor de QTUM-code is de blockchain van Bitcoin, maar de ontwikkelaars hebben lagen onttrokken en toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain waarmee de virtuele machine van Ethereum voor slimme contracten bovenop Bitcoin kan worden uitgevoerd. Als zodanig profiteert de munt van nieuwe ontwikkelingen in de Bitcoin- en Ethereum-community’s en kunnen slimme contracten in Ethereum eenvoudig ook worden overgezet naar QTUM.

Hoewel iedereen QTUM kan gebruiken, is de oprichting van QTUM gericht op zakelijke toepassingen van slimme contracten. Hun doel is het faciliteren van de overgang van legacy-systemen in ouder wordende organisaties naar blockchain-gebaseerde oplossingen die de automatisering verhogen en de kosten verlagen. Dit kan de vorm aannemen van een bedrijf dat zijn eigen tokens maakt om sommige van zijn goederen en diensten te leveren. Als alternatief kan blockchain-decentralisatie helpen bij zelfuitvoering van supply chain management. Een gedistribueerd grootboek heeft directe toepassingen in risicovermindering en cyberbeveiliging en de contracten kunnen zelfstandig worden beveiligd en uitgevoerd.

Deze oplossingen lijken veelbelovend voor bedrijven, maar in de praktijk zijn veel van deze opties niet haalbaar met de huidige blockchain-technologie. Volgens het QTUM-team heeft Ethereum nog steeds stabiliteitsproblemen die nog moeten worden opgelost, en zijn afhankelijkheid van rekeningsaldi in plaats van niet-uitgegeven transactie-opbrengsten maakt het incompatibel in scenario’s waar bitcoin-interoperabiliteit of bepaalde schaalscenario’s vereist zijn (zie hieronder voor UTXO-verificatie).

Hoewel Bitcoin de meest stabiele en veilige blockchain is die beschikbaar is, heeft het Bitcoin-netwerk zijn eigen uitdagingen. Ten eerste is het niet Turing-voltooid, wat betekent dat het rechtstreeks programmeren van slimme contracten op de Bitcoin niet mogelijk is. Bovendien kunnen, volgens Patrick Dai, een van de oprichters van QTUM, ontwikkelaars van bedrijven voorzichtig zijn met het creëren van een private Bitcoin-blockchain-kloon, omdat deze gebruikt maakt van proof-of-work en miners nodig heeft voor consensus.

De oplossing van QTUM biedt het beste van beide werelden. Het laat toe het gemak van programmeren op het Ethereum-netwerk te combineren met de stabiliteit en beveiliging van de Bitcoin-blockchain. Daarnaast zullen de ontwikkelaars tools blauwdrukken en vooraf gebouwde slimme contracten leveren waarmee snel nieuwe gedecentraliseerde apps (dApps) en andere op blockchain gebaseerde use cases voor bedrijven kunnen worden gebouwd.

Wallets

Een wallet (portemonnee) is uw toegangspoort tot de blockchain. Het is een stukje software waarmee u verbinding kunt maken met de blockchain, cryptomunten kunt verzenden en ontvangen en uw saldo kunt bekijken. Er zijn verschillende soorten en het kiezen van de juiste voor uw behoeften, kan door er enkele uit te proberen.

Hieronder vindt u de beste wallets voor Qtum.

De Ledger Nano-wallet is een nieuwe hiërarchische, deterministische hardwarewallet die werkt met meerdere handtekeningen, voor bitcoingebruikers die een aantal aanvalsvectoren willen elimineren door middel van een tweede beveiligingslaag. Deze technisch zware beschrijving betekent echter niet zoveel voor de gemiddelde consument. Daarom zal ik verduidelijken hoe de Ledger Nano-wallet werkt. Qua hardware is de Ledger Nano een compact USB-apparaat met smartcard.

ledger nano s qtum

Voordelen:

  • Scherm/ apparaat beschermd door metalen draaibare kap
  • Ondersteuning voor meerdere valuta’s
  • Apps van derden kunnen op het apparaat worden uitgevoerd
  • U2F-ondersteuning

Bij een volledig herstel van de wallet, kan het hele proces vanaf het apparaat worden gedaan zonder het zelfs maar op een computer aan te sluiten!

Koop Nano Ledger S

Qtum kopen

Qtum kan worden gekocht op exchanges (beurzen), u kunt op verschillende manieren betalen, van contant geld tot creditcards en betaalkaarten tot bankoverschrijvingen, of zelfs met andere cryptocurrencies.

U kunt hieronder uw voorkeur kiezen of klikken op ”meer informatie” om meer te weten te komen over de verschillen tussen exchanges.